30
mrt

Presentatie Handboek VIP-AIM

handboekMet trots presenteert CMO Groningen het Handboek VIP-AIM op het Noordelijk Congres Vrijwilligerswerk op 29 maart in Groningen.
Een handboek met best practices en methodiek van het Vrijwilligers Inspiratie Prakticum. Een methodiek die gaat om het Activeren Inspireren en Motiveren van mensen  vanuit verschillende achtergronden en culturen. Om hun de mogelijkheid te geven uit hun isolement te komen door het doen van vrijwilligersactiviteiten. Om nieuwe contacten op te bouwen en te werken aan een sociaal en economisch zelfstandig leven. In de workshops van vanmiddag kunt u zelf ervaren hoe deze methodiek werkt.

CMO Groningen werkt sinds 1 april 2011 samen met Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn, Stichting voor Inburgering en Integratie (SI!) en Interconnect in dit project. Het project wordt ondersteund door het Europees Integratiefonds. Met de VIP-methodiek worden 60 vrijwilligers in Delfzijl en Groningen ingezet.

Activeren: VIP-ambassadeurs activeren deelnemers
We organiseren samen voorlichtingsbijeenkomsten en geven culinaire, creatieve en theater workshops. We maken gebruik van de lokale VIP-ambassadeurs om nieuwkomers te benaderen, die in een sociaal isolement leven. Zo werkt Si! Delfzijl samen de Antilliaanse en Turkse verenigingen. Jasmijn zet haar vrouwen in, vrouwe, die al tot vrijwilliger zijn opgeleid en binnen het centrum gastvrouw of receptionist zijn.
 
Inspireren: de deelnemers aan de workshops inspireren elkaar
Deelnemers worden bewust gemaakt van hun eigen positie in de Nederlandse maatschappij en worden gestimuleerd hun eigen keuzes te maken. In Delfzijl volgen de deelnemers een cursus theater maken, die na een jaar kan leiden tot de presentatie van hun eigen theaterproductie. Zowel in Delfzijl als Groningen worden kookworkshops gegeven. In Groningen kunnen de vrouwen bij Jasmijn diverse creatieve workshops volgen zoals schilderen, mozaïeken en sieraden maken.
Motiveren: anderen motiveren om aan de slag te gaan
De deelnemers aan de workshops worden gemotiveerd om hun eigen ervaringen te delen met anderen. De deelnemers geven voorlichting en demonstraties van de workshops tijdens de evenementen in hun eigen buurt en wijk. Dit kan op een kleinschalig evenement zijn zoals het wijkfeest in Tuikwerd, Delfzijl in oktober óf op het zomerfeest van Jasmijn in Groningen in juli.
VIP-Handboek

De ervaringen en expertise van zowel professionals en vrijwilligers van Jasmijn, Si!, Interconnect en CMO Groningen hebben we gebundeld in het handboek. Ik wil hen  dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet. Het handboek bevat een overzicht van de ontwikkelde activiteiten, de processtappen en aanvullende instrumenten. Ook aandacht voor de maatschappelijke context, zowel nationaal als Europees. En natuurlijk veel concrete voorbeelden uit de praktijk en deelnemers die zelf aan het woord komen.
29
mrt

Congres Vrijwilligerswerk 29 maart

Donderdag 29 maart 2012
Hampshire Hotel Plaza Groningen

Op 29 maart vindt het Noordelijk Congres Vrijwilligerswerk plaats. Het congres wordt georganiseerd ism het project ‘Europe for Volunteers’ (E4V).

In dit project staan twee begrippen centraal.
diversiteit: meer burgers met verschillende achtergronden laten participeren in vrijwilligerswerk en
mobiliteit: het bevorderen van kansen en mogelijkheden die vrijwilligerswerk biedt. Kansen voor vrijwilligerswerk niet alleen in eigen land, maar ook binnen de EU.

Waar? Hampshire Hotel Plaza Groningen, Laan Corpes den Hoorn 300, 9728 JT, Groningen
Tijd: 13.00 - 17.15 uur (inclusief borrel). Inloop vanaf 12.00 uur (met lunch).

 

Inschrijven kan via de website www.e4v.nl of door te klikken op onderstaande link:

Inschrijven

Bij de conferentie wordt verteld over het succes van het VIP-AIM project; een methodiek die inmiddels in meerdere gemeenten wordt uitgevoerd. VIP-AIM staat voor Vrijwilligers Inspiratie Practicum – Activeren, Inspireren, Motiveren en is gericht op het stimuleren van mensen afkomstig buiten Europa die een toekomst willen opbouwen in de Nederlandse samenleving via het doen van vrijwilligerswerk. 

25
jan

Theatergroep SI! zoekt spelers

si_theaterOp 21 en 22 april organiseert Si! een fietstheatertocht langs de mooiste plekken van Delfzijl. Op deze mooie plekken zal de fietser getrakteerd worden op verassende theatervoorstellingen.

Voor deze voorstellingen zoeken we nog spelers.
Lijkt het je leuk om een keer mee te spelen of mee te werken aan een productie, dan is dit je kans. Ervaring is niet vereist, wel enthousiasme!
Er wordt gerepeteerd vanaf begin februari tot en met 20 april.
Geef je nu op of bel/mail voor meer informatie: Astrid, 06 145 06 296 of mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

14
dec

Groninger vrouwen dolblij met prijs

prijsVrijdag vertrok een bus vol Groninger vrouwen naar Utrecht, voor de grote finale van Duizend en eén Kracht. Ze kwamen terug met een prijs !

Klik op deze tekst of de foto voor het volledige artikel.

10
dec

Film vrijwilligerswerk Jasmijn

 

Om een indruk te krijgen van het vrijwilligerswerk bij Jasmijn is er een leuke informatie film ontwikkeld over een van de vrijwilligerster Warda Naaij. Klik op de foto om de film te zien.

06
juni

2011 jaar van het vrijwilligerswerk

 

2011
2011 is het Europees jaar van het vrijwilligerswerk. Veel gemeenten en steunpunten vrijwilligerswerk besteden hier aandacht aan door met allerlei festiviteiten het vrijwilligerswerk te promoten en daarmee vrijwilligers te waarderen en voor het voetlicht te brengen. In een het project Europe 4 all is een promotie film gemaakt over het vrijwilligerswerk in Groningen.

Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Klik op de foto voor de film.

04
nov

Hart vol eer

Uitnodiging 4 november; 20:30 uur

hart_vol_eer
Stichting Parels verbindt. Theater is het vertrekpunt, de werkelijke ontmoeting staat centraal. Wij zijn heel erg verheugd te mogen ondersteunen in het landelijk project ‘Aan de andere kant van de eer’. Wij bieden de voorstelling ‘Hart vol Eer’ waarin eercultuur belicht wordt en u kennismaakt met de verschillende kanten van eercultuur
Voor het project heeft Stichting Parels 3 theaterscènes ontwikkeld met 3 vrouwen van verschillende culturele achtergronden. In vlot gespeelde scènes en pijnlijke dialogen trekken levensverwoestende situaties voorbij. Familie, Wij, Maagdelijkheid en Eerherstel zijn de sleutelwoorden. Wat betekent het wanneer familie eer een rol speelt in je leven en ‘wij’ belangrijker is dan ‘ik’. Wat betekent het voor een meisje als je als maagd het huwelijk in moet en elke schijn dat het niet zo is vermeden moet worden? Hoe ver gaat de noodzaak om geschonden eer te herstellen?
Een optreden van Stichting Parels betekent voor het publiek actieve betrokkenheid zowel vooraf aan de voorstelling als in het nagesprek over ‘Hart vol Eer’.

 

Druk op deze tekst voor de volledige uitnodiging.

05
okt

Prokkeldag

IMG_1544

Op 9 juni was er een Prokkeldag in de wijk Lewenborg  in Groningen.Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking, en iemand zonder. Dat kan tussen twee mensen zijn, maar ook in een groep. Het is een initiatief van de landelijke Stichting Prokkel.Op die dag konden mensen met een verstandelijke beperking op bezoek bij een andere wijkbewoner uit Lewenborg. Iedereen werd gevraagd een item mee te nemen wat met zijn of haar hobby te maken heeft en aan de hand daarvan kon men het gesprek aan gaan. Alle deelnemers kregen ook een tas mee met daarin o.a. Prokkelkoekjes en praatkaartjes.De Prokkeldag in Lewenborg werd georganiseerd door Woningbouwvereniging Nijestee, M.J.D. / Stiel, Seniorenwerkgroep Lewenborg, STIP Lewenborg, NOVO en De Zijlen. Het Alfa-college verzorgt voor allochtone vrouwen een sociaal activeringstraject “Sultanes” in vrouwencentrum de Boei in Lewenborg.  In het kader van deze Prokkeldag hebben in totaal 11 deelneemsters en vrijwilligers van het Alfa-college zich opgegeven en een gesprek voorbereid.De dag was erg geslaagd!  Zo heeft een deelneemster afkomstig uit Suriname foto’s laten zien van haar land, een deelneemster geboren uit China een zwaan van origami gemaakt en erover verteld en een andere deelneemster namen in het Chinees geschreven. Anderen maakten bijvoorbeeld een wandeling door de Vlindertuin in Lewenborg en dronken koffie bij een van deelnemers thuis.  De gespreksonderwerpen varieerden van vertel iets over  je hobby, wat doe je in de wijk tot woon je al lang in Lewenborg? Na afloop werden er foto’s gemaakt van de koppels en werd er gezamenlijk gegeten in wijkcentrum “het Dok”.De reacties na afloop waren enthousiast, vooral ook omdat het naast een ontmoeting met iemand met een verstandelijke beperking ook nog eens een multiculturele uitwisseling was!De Prokkeldag in Lewenborg is genomineerd voor de gouden Prokkel 2011. Op 24 juni a.s. wordt bekend gemaakt door de jury van Stichting Prokkel of Groningen heeft gewonnen. Alle genomineerden zijn ook uitgenodigd voor de landelijke bijeenkomst!

15
juli

Multicultureel wijkfestival

multicultureel_wijkfestival_15_juli

Als afsluiting van de feestweek van Brede School (Oost West Noord Best) wordt het Multiculturele wijkfestival georganiseerd. Een festival vol met muziek, optredens, Multicultureel eetcafé en presentaties. Voor de VIP-aim deelnemers een unieke gelegenheid samen met de wijk een super feest te organiseren.

03
juli

Zomerfeest

zomerfeest10

Op zondag 3 juli organiseert Multicultureel vrouwencentrum Jasmijn het zomerfeest ter afsluiting van het activiteiten seizoen. Een gezellig feest met een scala van activiteiten waaronder:

 

 eu
Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Europese Integratie fonds (EIF).
"Van EU naar lokaal".